Print denne side
Profil

Det første man bliver bedt om at udfylde, når man opretter en konto på mange Web 2.0 teknologier, er en profil. På sociale netværkssites som f.eks. Facebook er brugerens profil en meget synlig ting, mens den på blogs, wikis og sociale bogmærker lever en lidt mere tilbagetrukket tilværelse.
Forskellen kan sådan set ikke undre, idet indholdet i blogs, wikis og sociale bogmærker er det centrale i modsætning til sociale netværkssites som Facebook, hvor det er det sociale, der er udgangspunkt for aktiviteterne.
Oftest skal man som minimum udfylde navn, email og evt. eget website. Desuden kan der som regel uploades et foto. Nogle steder er der mulighed for at udfylde felter med yderligere informationer, som f.eks. lokalitet, arbejde og interesser.
Profil.jpg

Privacy

Anonym.jpg
De oplysninger brugere af netværkssites synliggør, er jævnligt til diskussion i medierne. Det digitale spor, vi alle efterlader, når vi anvender nettet er ikke problemløst. Det bør dog heller ikke føre til, at man lukker sin internetforbindelse, men som i alle andre tilfælde er det en fordel at være velinformeret.
Facebook bliver ofte kritiseret for en lemfældig omgang med brugernes private informationer, hvilket kan synes uretfærdigt, da Facebook netop giver brugerne mulighed for i detaljer at styre de informationer, de stiller til rådighed. Problemet er, at jo mere detaljeret mulighederne er, jo vanskeligere er de også at sætte sig ind i.
I undervisningssammenhæng skal vi være opmærksomme på, at vi har et dobbelt ansvar. Ikke blot skal vi overholde gældende lovgivning, eksempelvis persondataloven (1), vi har også et ansvar over for vore studerendes vidensniveau på området.
I stedet for at lade sig gribe af panik og lukke for Facebook, Arto og lignende sociale websites, bør skoler og uddannelsessteder påtage sig opgaven at informere om muligheder for selv at kontrollere oplysningerne.
Et specielt problem i forhold til studerendes profiler kan være enkelte studerende, der af private årsager ikke ønsker at optræde med hverken foto, adresse eller email på nettet. Her bør muligheder, der ikke udgrænser disse studerende, men sikrer en personlig anonymitet kunne foreslås.

Profilbillede

Profilbilleder er et spændende område. Funktionen er selvfølgelig den at få visuel hjælp til at kunne genkende mennesker i netværket, men der er både kultur, mode og leg i området. Ofte indgår profilbilledet i den form for "impression management", der selvfølgelig også er på nettet.
Forbavsende mange har billeder af deres børn eller kæledyr som profilbillede på Facebook. F.eks. har en af mine Facebook venner sin søn som profilbillede. Jeg tolker billedet som en markering af hans "livsprojekt", idet han er hjemmegående far med 3 små børn, mens hans kone er udearbejdende. Mange har også kæresten med på billedet, og jeg har ladet mig fortælle, at det har det formål, at markere, at man ikke er "på dating" på Facebook.
Flere af mine FB venner fra Singapore og Indien adskiller sig også fra de overvejende individuelle portrætter ved at have gruppebilleder som profilbillede. Uden at have videnskabeligt belæg for det, går mine overvejelser dog på, om det ikke er udtryk for en forskel mellem kollektive og individualistiske kulturer?
Profil1.jpg
Profil2.jpg
Googler man "profil billeder" får man netop ofte tekster der giver råd om, hvad et godt profilbillede til en datingside. Men der er også mange, der tænker på deres profilbillede som et brand, der gør dem genkendelige fra det ene (Web 2.0) sted på nettet til det andet.

I forbindelse med BBCs serie "So You Want to Be a Scientist?" er en 17 årig pige i skrivende stund ved at lave en undersøgelse af profilbilleder på Facebook (2).
- er nu færdig og præsenteres på BBCs website.

Profilbilleder som social aktivitet
Profilbillederne i Facebook er også sommetider genstand for lege (3), (4). En gruppe udskiftede i en periode deres profilbilleder med det grimmeste dyr, de kunne finde og under VM 2010 var der mange profilbilleder af fodboldtrøjer med nummeret på den fodboldstjerne, profilens indehaver var tilhænger af, ligesom der under den amerikanske valgkamp var mange, der markerer deres politiske ståsted i profilbilledet og således støttede en politisk kampagne.

Den store forskel består i virkeligheden mest i, om brugerne skifter billede ofte eller bevarer det samme billede over tid. Kender man hinanden godt i et netværk, kan det være en del af kommunikationen at skifte billede, men er netværket større og kendskabet er i kraft af deltagelse i netværket, er det en ulempe at skifte profilbillede, idet man dermed let mister den tillidsfaktor, man møjsommeligt har opbygget.

Eksempler
ProfilbillederA.jpg
Under VM i 2010 var mange profilbilleder udskiftet med VM foldboldheltes trøjer.
ProfilbillederB.jpg
En protestaktion mod et Facebook spil, MourseHunt, hvor mange spillere i et aftalt tidsrum udskiftede deres profilbillede med en parafrase på spillets logo.
TabelGif.gif
VM.jpg

2 eksempler på leg med profilbilleder i Facebook under VM 2010.

Bemærk, at der også er leget med navnet i det øverste eksempel. Fornavnet er udskiftet med "Vuvuzela Vm".

(Fotos vist med tilladelse af profilernes ejere).
Subash.jpgPaulOctopus_mini.jpg
TabelGif.gif
En af mine facebook venner, der til daglig har en markant Supermand profil, udskiftede efter VM 2010 sit profilbillede med et billede af blæksprutten Paul tilføjet en gravsten med indskriften "R.I.P. Paul 2010 - 2010"
Profilbilledet refererer til den brømte tyske blæksprutte, der forudsagde Tysklands fodboldresultater under VM 2010, (se Wikipedia / Paul the Octopus)

Fotos vist med tilladelse fra min Facebook ven samt ophavsmanden til det oprindelige billede af blæksprutteretten, ejeren af barbeque websitet "PigTrip".


Litteratur

Kristensen, Jane og Riber Christensen, Jørgen: "Medietid 2.0", pp 29 - 40, Dansklærerforeningens forlag, 2009
Berlanga, Adriana J., Bitter-Rijpkema, Marlies E., Brouns, Francis and Sloep, Peter B.: "On the Importance of Personal Profiles to Enhance Social Interaction in Learning Networks.
Goffman, Erving. 1959. The Presentation of Self in Everyday Life. New York, Doubleday.
Mendelson, Andrew L, and Zizi Papcharissi. 2010. Look at us: Collective Narcissism in College Student Facebook Photo Galleries in The Networked Self: Identity, Community and Culture on Social Network Sites. Routledge.
Walther, J B, B Van Der Heide, S Y Kim, D Westerman, and S T Tong. 2008. The Role of Friends' Appearance and Behavior on Evaluations of Individuals on Facebook: Are We Known by the Company We Keep? Human Communication Research 34:28-49.