Print denne side

Om sociale bogmærker – Delicious


Hvad er sociale bogmærker?

En af de mange teknologier på nettet, der har fokus på faglige fællesskaber, er Delicious, også kaldet sociale bogmærker. Delicious kan ses, som en viderudvikling af "det klassiske bogmærke" i browseren (f.eks. Explorer), men hvor pointen i sociale bogmærker er, at du kan dele bogmærker med andre. Desuden har du adgang til dine personlige bogmærker fra alle computere i verden, da de nu ligger på en webside og ikke bare på din egen computer. Den første mulighed for at sætte sociale bogmærker på internettet opstod med Delicious i 2003. Delicious er en folksonomy, dvs. et brugerskabt videndelingsunivers, hvor det er muligt at tagge indhold fra Internettet. Der findes flere forskellige, webbaserede sociale bogmærker, men vi anbefaler dig at vælge Delicious.

Det er et online informationssystem, hvor brugerne lægger deres internetbogmærker op, så andre brugere kan benytte dem. Delicious’ brugere kan derudover forbinde sig med hinanden i et netværk og kan så hurtigt få fremvist deres respektive netværks seneste bogmærker.(Jakobsen 2010). Læs mere om sociale bogmærker og Delicious på Wikipedia

Kobling af mennesker og information

Et særkende og det mest nyskabende ved Delicious som vidensmedie er, at det er et brugerskabt rum, hvor information på internettet og mennesker kobles i netværk. (Dalsgaard 2010). Det er et vidensmedie, som helt konkret bryder med en traditionel tilgang til informationssøgning i databaser.
Delicious fungerer kort fortalt således, at du ved tilmelding får mulighed for at installere et ikon i værktøjslinjen i Explorer eller Firefox. Når du vil gemme en internetadresse, URL, klikker du blot på Delicious ikonet, og URLen gemmes i din personlige Delicious. Du gør dine link mere værdifulde både for dig selv og andre, hvis du skriver en kort, beskrivende note eller markerer en mindre og beskrivende del af websitets tekst, før du klikker på Delicious ikonet. Den markerede tekst vil automatisk blive kopieret ind i notefeltet.
Fællesskabet består i, at du ved hvert af dine link kan se, hvem der ellers linker til den samme webside, så du dermed får mulighed for at se de linksamlinger, som disse personer opbevarer i deres Delicious. Du bliver således medlem af et interessefællesskab, hvor deltagerne i fællesskabet anbefaler websider til hinanden. Dermed introduceres en helt anden type søgning end via søgemaskiner som Google. I Delicious er linkene anbefalet af personer og ikke som i Google blot de link, der har fået flest klik. Delicious kan være et særdeles nyttigt redskab, et eget onlinebibliotek, hvor du altid kan genfinde de steder på nettet, du støder på undervejs, og samtidig har du adgang til andres linksamlinger. Du kan også "abonnere" på personers linksamlinger ved - når du er inde på en persons linksamling - at klikke på teksten "Follow", ganske som i Twitter og Blogs.


Hvorfor delicious, kort fortalt......
Klik nederst i højre hjørne af videoen (Watch on YouTube) for at se den i større format.

Tags og noter

Når man "bogmærker" en side på Internettet gennem Delicious, og gør den lettere tilgængelig og anbefaler den til andre interesserede, gøres dette via stacks, tags og noter. - Og her kan det være en hjælp at vide, hvordan man skriver en god note eller hvordan man laver et godt tag.

Hvad er et godt tag?

Når man tagger, er det væsentligt at gøre sine tags ensartede. Dvs. at det er vigtig at:
  • Bruge bogstaverne og stavemåderne på samme måde hver gang. Det er en god ide kun at bruge små bogstaver.
  • Når der er to ord i et tag f.eks socialt arbejde, så skriv "SocialtArbejde" eller "socialt-arbejde", ellers bliver det til to tags.
  • Det er en god ide at have flere tag til et bogmærke. F.eks. nogle der er overordnede og nogle som er mere specifikke.
  • Prøv at genbruge taggene, på emner som er relaterede
  • Hvis en gruppe skal lave en projektopgave sammen, kan bogmærkerne tagges med nogle af de samme emneord.( Et alternativ er at gruppemedlemmerne kan abonnere på hinandens Delicious (bruge "Follow" funktionen)
Taggene opsamles på en "popularitetsliste" (by Count) og en alfabetisk sorteret liste (by Alpha), hvor det er muligt at se sine tags samlet og få et overblikt.

Hvad er en god note?

Notefeltet er godt til at uddybe og huske, hvorfor man har valgt at bogmærke en side på internettet. Det kan bruges til
  • Kort beskrivelse (Eks.Om Projekt Udenfor. Hjemløse og deres forhold på......)
  • Kommentarer (Eks. VIGTIG fordi........)
  • Vurderinger (Eks. Er en god teoretisk ramme til vores feltarbejde....)
  • Kildekritik (Eks. Seriøs rapport fordi den kommer fra SFI.....)
Vær opmærksom på at der kun kan stå et begrænset antal ord i notefeltet, så det gælder om at være præcis og vælge det væsentligste. En anden mulighed er at markere en tekst inden websiden tagges, så vil den markerede tekst stå i notefeltet.

Hvad er "Stacks"?

Stacks er "bundter af links" bestående af 5 til 250 links indenfor samme emne.


Tutorials

Ud over de 4 tutorials til højre ("Søg ved hjælp af delicious", "Om at lave links og stacks", "Om at oprette en account og overføre Bogmærker/Favoritter" og "
"Om at oprette en account og installere browser knapper") ligger der et væld af nyttige og gode tutorials til delicious på YouTube.
Forslag: Se videoen på YouTube (klik på "View on YouTube") og bemærk alle de, der foreslås til højre for den video, du har valgt. Der er to gode strategier: kik efter samme emne - der findes måske relaterede videoer, der kan være nyttige, men kik også efter samme person. Når du finder en god tutorial, er der en chance for, at samme person har lavet flere gode tutorials.
Eks. Videoen "Søg ved hjælp af delicious er lavet af mayerc46. Klik på navnet (mayerc46), og du kommer til et væld af gode tutorials, der alle handler om Web 2.0 teknologier.

Litteratur

Charles Seger Jakobsen (2010): Brugerne, sociale medier og biblioteker?
Christian Dalsgaard (2010): Internettet som personaliseret og socialt medie
Meredith Farkas (2007): Social Software in Libraries
Torben Nielsen og Steen Rasmusen (2010): Uddrag fra journalistens digitale værktøjskasse


Søg ved hjælp af delicious.


Om at lave links og stacks.
Specielt for biblioteker.


Om at oprette en account og overføre Bogmærker/Favoritter fra din computers forskellige webbrowsere til delicious.


Om at oprette en account og installere browser knapper.